Igår möttes jag av nyheten att en arbetsgrupp vid Göteborgs universitet kommit fram till att det är rätt sak att föreslå för humanistiska fakultetsnämnden att lägga ned undervisningen i antik grekiska. Detta är naturligtvis synnerligen dåliga nyheter, inte bara för Göteborg och västra Sverige utan även för landet som helhet. Som de som läser denna blogue redan känner till, är det min övertygelse att Sverige har glädje av och användning för människor som besitter kunskap om grekiska språket och litteraturen. Jag insåg därför snart att det var mitt ansvar att höra av mig till mitt gamla lärosäte och säga mitt hjärtas (och hjärnas) mening. Så här blev mitt mail:
Till: Pam Fredman (rektor, Göteborgs universitet)
Kopia: Lennart Weibull (prorektor), Margareta Hallberg (dekanus), Mats Andrén (prodekanus)
Ämne: Angående den föreslagna nedläggningen av undervisningen i grekiska vid Göteborgs universitet
Skickat: 2012-06-14 10:12
Bästa rektor, prorektor, dekanus och prodekanus!
Jag fick igår veta att den så kallade utbildningsplaneringsgruppen föreslår att humanistiska fakultetsnämnden ska besluta att lägga ned undervisningen i grekiska vid Göteborgs universitet från och med budgetåret 2013. Det var otroligt nedslående att nås av detta besked, såväl av personliga som professionella skäl; jag har nämligen min grundutbildning i bland annat grekiska från just Göteborgs universitet, och jag har alldeles nyligen disputerat i detta ämne vid Stockholms universitet. Grekiska är ett omistligt ämne vid ett svenskt universitet av Göteborgs dignitet. Låt mig genom att ge två skäl förklara varför.
Till att börja med vilar hela vår bildnings- och vetenskapstradition på de antika författarnas och vetenskapsmännens arbete. Vi kan än idag i original läsa och förstå så vitt skilda författare och verk som Homeros, Sapfo, Sofokles, Platon, Aristoteles och texterna i Nya Testamentet, vars inflytande på stora delar av världen under kommande tider utan överdrift kan sägas ha varit omätligt, och jag menar att vi även fortsättningsvis behöver folk som kan göra detta. Det beror därtill inte bara på tradition att man läst och använt sig av dessa (och många andra) författare under långa tider, nej, även nu utmärker sig antikens Grekland särskilt genom att ständigt göras aktuell, angelägen och intressant på nytt för människor i vår tid, såväl lokalt, regionalt som globalt. Jag tänker på exempel som den nyliga uppsättningen av Antigone på Stadsteatern i Göteborg, översättningen av Aristoteles Retoriken liksom ren underhållning med filmer som hämtar inspiration ur mytologiskt stoff härrörande från antikens Grekland, såsom den bioaktuella Prometheus. Att Nya Testamentet är skrivet på grekiska känner många till. Men jag tror också att många kan hålla med om att det finns ett stort värde i att inte bara olika religionsföreträdare kan läsa och tolka vad som står i bibeln. Det har ett värde i sig att Sverige har experter som kan förhålla sig objektivt till alla sorters källmaterial på grekiska, inte minst för att de förmår sätta verken i ett större sammanhang och på så sätt fungera som ”guider” för dem som saknar kunskaper i språket.
Att olika människor behöver grekiska för att göra ett bättre arbete inom andra ämnen är det andra viktiga skälet att behålla undervisning i antik grekiska. Filosofer och vetenskapsteoretiker, litteraturvetare, religionsvetare, arkeologer, antikens kultur- och samhällsvetare, lingvister, statsvetare, teologer, historiker, matematiker, läkare, psykologer och biologer är några grupper som känner behov av att kunna värdera och använda sig av källmaterial på grekiska, och då har jag bara valt bland dem som redan studerar eller arbetar på universitet. Vi som undervisar i grekiska kan erbjuda dessa människor kunskap och redskap för att kunna klara sig på egen hand. Jag har ofta och i många sammanhang hänvisat till Göteborgs universitets motto — tradita innovare, innovata tradere — som jag tycker är en enastående sammanfattning av universitetens tre uppgifter: att förvalta det arv vi fått av tidigare kollegor genom att förnya det och därefter vidareföra det till nästa generation i såväl vetenskaplig som populär form. I ljuset av denna devis är det oförståeligt att sluta erbjuda undervisning i ett för varje universitet värt namnet så centralt ämne som antik grekiska.
Jag har tagit del av utbildningsplaneringsgruppens rapport, som lägger fram olika data som onekligen ser negativa ut; antalet studenter är relativt lågt, genomströmningen är också relativt låg, och underskottet verkar vara en indikator på att ämnet behöver ekonomiskt stöd utifrån. Men är det säkert att man har använt rätt måttstock för mätningen? Jag tror att det måste få kosta lite att bibehålla såväl bredd som djup vid ett universitet, och att inte alla ämnen alltid kan bära ”sina egna” kostnader. Jag menar för övrigt att det är fel att tala om egna kostnader, då grekiska som ämne är integrerat i ett stort antal andra ämnen. Överfört till ett samhällsperspektiv ter det sig lika orimligt att exempelvis sluta bistå gamla människor med vård eftersom man inte anser att de bidrar med något till samhället. Klassiska språk kan på ett sätt liknas vid en gammal släkting, kanske en gammelmormor, som fortfarande har oerhört mycket att ge till nya generationer. Det är er sak att se till att dagens människor även i fortsättningen ska kunna kommunicera med och förhålla sig till denna människa.
Lars Nordgren
nydisputerad i antik grekiska
Stockholms universitet
14 juni, 2012 at 11:13 f m
Välskrivet! Hoppas universitetet kan ta detta till sig. Grattis dessutom till disputationen! Jag hade för avsikt att närvara med befann mig tyvärr inte i landet.
14 juni, 2012 at 1:37 e m
[…] du göra något? Gör som min bloggkollega Venanzio och skriv ett brev till Pam Fredman (rektor), Lennart Weibull (prorektor), Margareta Hallberg […]
14 juni, 2012 at 2:40 e m
Hej! Välskrivet som sagt! Vi är några studenter som gått ihop och samlar en namnlista för att rädda ämnet ryska (även om vi gärna vill rädda alla språken). Skriv gärna under om det är nåt du vill stödja. http://www.skrivunder.com/radda_ryskan
14 juni, 2012 at 3:02 e m
Mycket bra skrivet.
14 juni, 2012 at 3:38 e m
Här finns en lista som omfattar även de andra språken:
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6686
Skriv på!
14 juni, 2012 at 7:31 e m
Bra skrivet! Det märks att du har doktorerat i språk! Snacket om att språken håller låg nivå är härmed återigen motbevisat. Tyvärr har det upprepats så mycket att det har blivit som en myt, det lever ett eget liv, och folk som aldrig har satt sin fot på s. k. språkämnena vid GU uttalar sig om detta. Hela nedläggningsprojektet (först Slaviska språk och Nederländska, nu Grekiska, Italienska, Ryska och Fornkyrkoslaviska, what next?) vilar på att de som fattar besluten inte vet vad vi sysslar med inom språkämnena. Och vill inte veta det heller. Så det finns inget annat väg än att börja skrika utåt. Det är helt enkelt skandalöst.
14 juni, 2012 at 7:53 e m
P.S. Jag glömde att nämna Hebreiska bland de nerlagda språken i första vändan.
18 juni, 2012 at 7:12 e m
Bra Lars!
I dagens GT 18 juni uttalar sig bl a Sven-Eric Liedman i frågan.
18 juni, 2012 at 8:57 e m
Bäste Venanzio!
Jag tackar Dig för Dina insatser för grekiskan i Göteborg och kan bara hålla med. Jag var själv frestad att skriva en rad, men insåg snart att det kunde vara kontraproduktivt: ”Jaså! Nu har dom raggat upp pensionärer också!” Och jag önskar ju Dig och de andra framgång!
Staffan
14 november, 2012 at 3:25 e m
Hej,
Språkdebatten fortsätter med en debattkväll vid Göteborgs Universitet, den 28 november 2012, kl. 18-20, i Stora Hörsalen (Campus Näckrosen, Renströmsgatan 6).
Mer information på https://www.facebook.com/events/111548522342352/eller http://sprak.gu.se
Välkomna!
För arrangemangskommittén,
Evie Coussé
3 september, 2013 at 9:18 f m
[…] du göra något? Gör som min bloggkollega Venanzio och skriv ett brev till Pam Fredman (rektor), Lennart Weibull (prorektor), Margareta Hallberg […]
11 februari, 2014 at 11:59 e m
[…] däribland latinet och grekiskan, vilket bland annat fick till följd att undertecknad skrev ett skarpt brev till dem där jag argumenterade för varför de skulle låta bli. Det blev mitt mest lästa inlägg […]