SvD.se presenterade igår under rubriken ”Tema – Historia” ett utdrag ur den nya tidningen ”Levande Historia”, skrivet av Herman Lindqvist. Avsnittet handlar om det berömda, och för den nutida europeiska kulturen förmodat avgörande, slaget vid Marathon 490 f.Kr. Enligt min uppfattning kan man ha lite olika uppfattning om saken, men jag tror att det vore nyttigt för de flesta att åtminstone någon gång ha gjort tankeexperimentet: vad hade hänt om perserna hade erövrat de hellenska stadsstaterna vid 400-talets början? Herman Lindqvist låter ”sentida forskare” svara på frågan:

om perserna segrat vid Marathon hade de troligen jämnat Athen med marken och i så fall hade den kulturella och politiska blomstringsperioden i staden kvävts i sin linda. Då hade begrepp som ”Europa”, ”västerländsk kultur” och ”demokrati” kanske inte funnits i dag, eller åtminstone sett helt annorlunda ut.

Herman Lindqvist är även kolumnist på Aftonbladet, så det var nog inte svårt att värva honom till uppdraget.

Även om texten kan beskyllas för att vara trist vinklad — det väntade grekiska perspektivet känns exempelvis lite förlegat: ”40 000 barbarer i färggranna kläder och märkliga mössor och hattar” — känns det mycket lovande för framtida nummer att tidningen valt att börja i den grekiska antiken; låt oss hoppas på fler nedslag i denna även fortsättningsvis! För att fylla ut det så kallade temat passar också SvD på att erbjuda en quiz: Vad vet du om de grekiska gudarna? För en gångs skull (känns det som) har jag ingenting att anmärka på; förutom möjligen att det var lite för enkelt… Hur gick det för dig? Skriv gärna och kommentera nedan!

Det som lämnar mest trist eftersmak är dock att ”temat” i själva verket är en halvt dold internannonsering inom Schibstedkoncernen. ”Levande Historia” visar sig nämligen vara en sån där tidning som följer med kvällstidningar, i det här fallet Aftonbladet, som ju tillsammans med SvD ingår i den norska mediejätten. Det verkar alltså inte vara fråga om någon mer varaktig publikation, dessvärre. Man får glädja sig åt det flyktiga.