Alains HD

Alains HD

Klockan 7 på morgonen anländer Alain, bibliotekarien, antingen på sin HD, eller på sin lika extravaganta cykel. Vid den här tiden sover dock, mig veterligen, ännu de flesta gäster.

Klockan 8 ringer Heidi, gouvernanten, eller hennes medhjälpare Amélia, i gongen (som ljudmässigt mest låter som en skälla), för att markera att frukosten är serverad. Denna står sedan framme mellan 8 och 9.

gongen - komplett med träkläpp

gongen - komplett med träkläpp

Efter frukost sitter de flesta på sina platser i biblioteket och arbetar  (ibland tar man en kort rast runt 10.30) fram till klockan 12.30, då gongen ljuder igen.

Biblioteket vid Fondation Hardt - huvudbyggnaden till höger

Biblioteket vid Fondation Hardt - huvudbyggnaden till höger

Nu är det dags för lunch, och i matsalen har det åter dukats med baronens silver, som är prydda med hans vapen (en riddarhjälm, en kungakrona, tre hjärtan och ett tjurhuvud). Gästerna har uppmanats att infinna sig skyndsamt, för att måltiden ska kunna ägnas åt ”a lively exchange of views”, också detta ett minne från baronens tid. Kanske för att ge denna exchange en extra skjuts serveras det vin till maten, oftast ett rött Côtes du Rhône. Lunchen avslutas alltid med kaffe, och en liten silverkorg med små chokladbitar skickas runt, ibland flera varv. Vissa av bitarna har typiska Schweizbilder på, såsom Edelweiss, vattentornet i Luzern, Genèves egen Jet d’Eau eller nationalstoltheten Schwing– und Älplerfest.

Chokladkorgen i silver

Chokladkorgen i silver

Eftermiddagen, från 13.30, ägnas sedan åt forskning. Omkring 16 brukar några samlas för ytterligare en omgång kaffe i köket. En liten promenad till baronens grav i trädgården kanske piggar upp.

Klockan 19.00 hörs återigen signalen från gongen – det är dags för middag. Nu har vissa passat på att byta om, men de flesta kommer direkt från sina arbetsplatser i biblioteket. Middagen består alltid minst av en varmrätt och en efterrätt – om det slås på stort drygas det ibland ut med ostbricka mellan dessa, och dessutom en kaka till kaffet, som i regel serveras i baronens bibliotek. Även denna gång figurerar den lilla chokladkorgen. Samtalet brukar bli aningen livligare efter middagen än efter lunch; denna gång har de flesta druckit ett glas vin.

I biblioteket vakar baronens byst tyst över konversationen

I biblioteket vakar baronen ljudlöst över konversationen

Vid 20-tiden är det åter dags för arbete. Först vid 22.30 kommer Amélias eller hennes make Amilkar för att stänga igen fönsterluckorna, vilket brukar leda till att några av gästerna också drar sig tillbaka; de som sitter kvar längst avslutar dock inte sitt arbete förrän omkring midnatt.

Och nästa dag börjar allting om igen på nytt.

Annonser