idou

Alla spektakulära funktioner Idou kommer att ha är förstås omöjliga att återge i en stillbild som denna.

Jag läste som hastigast en notis om Sony Ericssons senaste produkt Idou, en så kallad Iphone-dödare. Som den insnöade specialist jag är kunde jag inte låta bli att associera till den antika grekiskan, som har ett ord som stavas precis så, men som har två lite olika betydelser beroende på hur man uttalar det. Med cirkumflex, ἰδοῦ, är det en imperativform som betyder titta!, men med akut accent, ἰδού, är det en sorts interjektion, som betyder här!, där! eller varsågod. Båda former kommer från ett verb som betyder se, εἶδον, som i sin tur är nära släkt med latinets video och svenskans veta. Namnet på de berömda veda-skrifterna på sanskrit lär också ha samma ursprung, nämligen den ur-indoeuropeiska roten *weid-, som betyder både veta och se. Även i grekiskan började ordet ursprungligen med ett w-ljud, stavat med doldisbokstaven digamma, ϝεῖδον.

I en passage i Euripides Elektra (vv. 747-9) hör körledaren avlägsna dödsskrik:

ἔα ἔα•
φίλαι, βοῆς ἠκούσατ’, ἢ δοκὼ κενὴ
ὑπῆλθέ μ’, ὥστε νερτέρας βροντῆς Διός;
ἰδού, τάδ’ οὐκ ἄσημα πνεύματ’ αἴρεται.

A distant cry is heard offstage.
Ah! What is this? Friends, did you hear a shout (or was it a mere fancy passing over me), like the roar of Zeus’s thunder beneath the earth?
Another cry is heard.
There, that was a breath of air with a message on it! [övers. D. Kovacs 1998]

I Fritz Langs Metropolis (1927) spelar en android en avgörande roll.

I Fritz Langs Metropolis (1927) spelar en Maschinenmensch, eller android, en viktig roll.

När man sedan gräver lite djupare visar det sig att de grekiska referenserna inte stannar vid själva produkten; telefonen skall använda en ny version av det grekiskklingande operativsystemet symbian, vars föregångare också de haft grekiska namn såsom eikon och protea. Operativsystemets främsta konkurrent är utmanaren Android, ett ord med otvivelaktigt grekiskt ursprung. Ordet ἀνήρ, med genitivformen ἀνδρός, betyder ”man” eller ”människa”, och ändelsen –id signalerar här att det rör sig om en släkting, en avkomma eller något som är likt ordet i förstavelsen. Jämför med uttrycket ”peliden Akilles”, känt från Iliadens första rad, vilket således betyder Peleusättlingen Akilles. En android är en människoättling, eller snarare något människoliknande, och såväl Frankensteins monster som ”Ash” i Alien är alltså androider.

Tyvärr heter det i det finstilta att Idou endast är ett ”concept name” , och inte det namn som telefonen kommer att marknadsföras under. Den kommer inte heller att finnas i handeln förrän tidigast under andra halvåret, så vi har väl alla hunnit glömma den tills dess i alla fall.

Annonser