Kollegan och vännen SDIL skriver att hon precis kommit tillbaka från en språkresa. Vilket språk resan gällde? Latin, förstås! Några halvtokiga amerikaner från Seattle visar att det minsann kan vara både kul och användbart med latinkunskaper. Och precis som i ”verkligheten” (dvs. under antiken) använder sig latinet ogenerat av lånord från grekiskan, även om ”det hela var helt på latin”. Ortnamnet Bellevue blir naturligt nog Panorama, Kirkland blir Ecclesiopolis och Victoria Nicopolis. Ser fram emot att höra fler godbitar från denna unika tilldragelse. Även jag har lekt med tanken att åka på en liknande grej, men den erbarmliga hemsidan (jämte det faktum att arrangemanget troligen drivs av tyskar) har hittills gjort mig tveksam. Kanske är det något för nästa sommar?

Dessvärre medföljde även smolk i glädjebägaren: senaste nytt från Norge är att det nu med största sannolikhet är ”helt stopp” för grekiskan vid NTNU, dvs. universitetet i Trondheim. Beslutet fattades för över ett år sedan; exempelvis skrev Svenska Klassikerförbundets ordförande Gunhild Vidén en insändare i frågan till universitetets interntidning redan i februari förra året:

Å skjære vekk en lilletå virker som en liten operasjon når det skjer; når tåen vel er borte kan det vise seg å bli merkelig vanskelig å gå.

Det är dock först nu som frågan verkar ha nått dagspressen. Ingenting står att läsa om nedläggningen på universitetets egen sida, men på adressa.no kan man läsa om den. Läsarkommentarerna, med rubriker som ”Slutten på gresk – begynnelsen på tyranniet”, ”Google translator” och ”Fordummende forvaltning”, skulle lika gärna kunnat vara skrivna i Sverige; här finns som väntat representanter för alla läger. Det som är nedslående är dock att det, när det gäller motståndarna, ofta är ren okunskap som ligger till grund för åsikterna. Det är värt att påminna sig om att det i slutänden alltid är enskilda (eller små grupper av) individer som fattar den här typen av beslut, och det gäller att se till att dessa är välinformerade och övertygade om ”rätt åsikt”. (Annars skulle vi inte ha några lobbygrupper, inte sant?) Således kan det inte skada, om man vill visa sitt stöd för grekiskaämnet, att skriva under den appell som ställts till professor Kathrine Skretting, dekanus vid NTNU:s humanistiska fakultet.

Annonser