Dagens ojämförligt mest häpnadsväckande nyhet måste vara den om de människosmugglade kvinnor från Moldavien som av misstag brutit mot ett nära nog tusenårigt förbud, utfärdat av självaste Konstantinos IX Monomachos, när de landsteg på halvön Athos, eller Άγιον Όρος. I nyhetsartiklarna står det att kvinnoförbudet utfärdades år 1060, vilket emellertid omöjliggör att det rör sig om en och samma ”guldbulla”; den omtalade kejsaren dog redan 1057. I själva verket är saken ganska komplicerad, men får en någorlunda klar redogörelse här (sök efter ”Monomachos”).

Athos är något så exklusivt som en monastisk republik, indelad i 20 territorier med självstyre, allting underställt den grekiska staten. Här lever företrädare från de ortodoxa länderna jämsides med munkar från andra länder och världsdelar. På bilden till höger syns republikens regering och polisstyrka (enligt greecetravel.com). Smakprovet (med ljudeffekter!) på den virtuella vandringen, som finns till salu (på 6 CD-ROM!), är även den något i hästväg.

När det gäller förbudet för kvinnor att besöka platsen, menar munkarna att det skulle förändra församlingens sociala dynamik och på så sätt göra vägen till andlig upplysning långsammare, snarare än att utgöra en sexuell frestelse. Den omtalade regeln att även tamdjur av honkön skulle vara förbjudna har däremot vissa undantag; kattor lär vara tillåtna, liksom höns. De förras råttfångst och de senares äggproduktion (använda i färgen till religiösa ikoner) gör dem oumbärliga. Med den logiken ligger det dock nära till hands att även betrakta kvinnor som oumbärliga; varifrån ska det annars komma några nya munkar? Nåväl – nyheterna meddelar i varje fall att munkarna ”förlåtit” kvinnorna. Alltid något. Är det förresten inte minst sagt kusligt att tidningarna (och vi med dem, antar jag) normaliserat människosmuggling så till den grad, att det endast noteras indirekt eller i förbifarten i artiklarna?

Kom alltså ihåg att, inför ditt förestående besök till Athos, i god tid i förväg skaffa ett tillstånd hos grekiska Utrikesdepartementet (tel. +30-21-3626894), alternativt Ministeriet för Norra Grekland i Thessaloniki (tel. +30-31-270092). Och så var det det där att man måste vara kvinna.

Annonser