Eftersom den olympiska eldens väg till (eller är det från?) Beijing kommit att bli så uppmärksammad tänkte jag dela med mig av lite fakta om dess ursprung. Signaturen ”Jonas M” påminner exempelvis idag i en kommentar till en artikel i SvD (under rubriken ”Fasistfacklan Berlin 1936 – Beijing 2008!”) att fackelstafetten från Olympen till tävlingsarenan ursprungligen var ”nazisternas” idé till olympiaden i Berlin 1936. En mer nyanserad redogörelse ges i NYTimes (040814).

Beträffande den historiska bakgrunden till den olympiska elden har jag hittat några anmärkningsvärda detaljer. IOC meddelar exempelvis utan att blinka på sin nyhetssida (080324) att ”The flame was lit successfully by a Holy Priestess, according to the traditional ritual, using the sun’s rays and a parabolic mirror.” (Bildspecial från BBC.) Nog är blandningen av religiösa seder och rena påhitt både festlig och lite kuslig? Undrar vad den grekiska kyrkan säger om att återuppliva hedniska ritualer? Om det hela ägt rum i Italien kan ni lita på att påven skulle satt sig på tvären. Förbundets superpedagogiska presentation av den olympiska eldens ursprung finns här. Den kinesiska OS-arrangören har även en egen sida som behandlar den aktuella fackelstafetten; lite oväntat, kanske, gör den inga ansatser att dölja att vägen kantas av problem.

Några av de sätt som elden har transporterats på har varit mer spektakulära (och absurda) än andra. Varianten som användes till spelen i Montreal 1976 är nog min personliga favorit. Istället för att skicka elden per båt eller flyg över Atlanten sände man den som en radiosignal ”via satellit” från Athen till Ottawa, för att fira ”the wonders of technology”. Denna signal startade sedan en laserstråle som tände elden. Allt snack om eldens ”renhet” och ”helighet” hamnar liksom i en annan dager, inte sant? Filmen är en 70-talsnostalgisk pärla, men visar tyvärr varken radiosignal eller laserstråle.

Annonser